ΔΡΑΣΗ: 100 χρόνια φιλίας Αιθιοπίας – Ελλάδας
Πλατεία Αβησσυνίας (Ερμού 100, Αθήνα)
15-16 Οκτωβρίου 2022
14-23:00
Η Αιθιοπική κοινότητα Ελλάδας διοργανώσει ένα πολιτιστικό διήμερο στην Πλατεία Αβησσυνίας για να τιμήσει τα 100 χρόνια φιλίας Αιθιοπίας και Ελλάδας.
Καλούμε τα μέλη και φίλους να παρευρεθούν.
Το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο τότε διάδοχος Ρας Ταφάρι (και μετέπειτα αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ) προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑΣ
Η Πλατεία Αβησσυνίας είναι πλατεία ανάμεσα στους εμπορικούς δρόμους Ερμού και Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Βρίσκεται στο ιστορικό τρίγωνο της παλαιάς πόλης, το οποίο οριοθετούν οι οδοί Σταδίου και Παναγή Τσαλδάρη, το πολεοδομικό κέντρο της Ομονοίας στον βορρά και ο λόφος της Ακρόπολης στον νότο. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία της Αιθιοπίας, Αβησσυνία, πιθανώς λόγω των Αιθιόπων που παλιότερα κατοικούσαν στη περιοχή αυτή. Όσον αφορά το όνομα «Αβησσυνία», κατά την πιθανότερη εκδοχή προέρχεται από τους κατοίκους της περιοχής al-Ḥabaš (περίπου στο σημερινό έδαφος της Αιθιοπίας και Ερυθραίας), επονομαζόμενους Habesha, όνομα που εννοιολογικά αποδίδεται ως “συλλέκτες λιβανιού”.
Κατά μία άλλη εκδοχή πήρε την ονομασία όταν ο τότε διάδοχος Τάφαρι Μακόνεν (μετέπειτα αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ) επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέφερε βοήθεια στους πρόσφυγες.
Βρίσκεται στην καρδιά του μικροεμπορίου των παλαιών Αθηναίων, δυτικά του παραδοσιακού οικισμού της Πλάκας, νότια της συνοικίας του Ψυρρή και ανατολικά του Θησείου. Η πλατεία είναι γνωστή από παλιά για τη μόνιμη υπαίθρια αγορά παλαιοπωλών, δίπλα ακριβώς στο δημοπρατήριο στο Μοναστηράκι, καθώς και το γνωστό κυριακάτικο παζάρι, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 1912 με ειδικό βασιλικό διάταγμα και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων έπαιξε τους Εθνικούς Ύμνους Αιθιοπίας και Ελλάδας.
Παρευρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. και του Σ.Ε.Α.: