ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ BLOG “Gudayachn” ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Α.Α.
ARTICLE BY “Gudayachn” Blog concerning the Association of Greeks of Ethiopia and the Greek Community Schools in A.A.
Το Gudayachn ετοιμάζεται από τον οργανισμό πολυμέσων, επικοινωνίας και συμβούλων Gudayachn. Βρίσκεται στο διαδίκτυο από το 2011. Επί του παρόντος, το Gudayachn επισκέπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες από όλο τον κόσμο.
Gudayachn is prepared Gudayachn Multimedia, Communication and Consultant Organization. It has been online since 2011. Currently, Gudayachn is being visited by over One-million readers from all over the world.
https://www.gudayachn.com/2023/07/113.html
(το πρωτότυπο κείμενο στα Αμχάρικα / the original text in Amharic)
Ειδική έκθεση: Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας, έχει ξεκινήσει κίνηση για την ανέγερση μνημείου της Αιθιοπίας στην Αθήνα, ενώ η 113χρονη Ελληνική Κοινότητα Αντίς Αμπέμπα αντιμετωπίζει μια σημαντική καταγγελία.
Special report: The Association of Greeks of Ethiopia has been committed to the strengthening of the historical ties between Greece and Ethiopia by a move to construct a monument on Ethiopia in Athens, while the 113 year old Greek Community in Addis Ababa is facing a serious allegation.
Tην παραμονή της ελληνικής εθνικής επετείου, ο Έλληνας πρέσβης Νικόλαος Πατακιάς έβγαλε μια φωτογραφία.
Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε τα παρακάτω θέματα:
- Οι Έλληνες που εργάζονται για την ενίσχυση των ιστορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας άρχισαν να κατασκευάζουν ένα μνημείο για τη μνήμη της Αιθιοπίας στην Αθήνα
- Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σχετικά με την Ελληνική Κοινότητα ΑΑ; Ποια είναι τα τρία ζητήματα με την απόφαση της κυβέρνησης για την υπόθεση αυτή;
- Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας για το θέμα των ελληνικών κοινοτικών σχολείων στην Αντίς Αμπέμπα, που μας έστειλαν, και
- Το Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο στο Our Memories του EBS (ΒΙΝΤΕΟ)
===================================
Στην περίπτωση του ειδικού μας ρεπορτάζ
===================================
Αν και είναι γνωστό ότι η σχέση Αιθιοπίας-Ελλάδας χρονολογείται από τους π.Χ. χρόνους, στη σύγχρονη ιστορία της Αιθιοπίας, οι δύο χώρες άρχισαν διπλωματικές σχέσεις το 1917 και η προξενική σχέση εξελίχθηκε σε διπλωματικές σχέσεις το 1935, τη χρονιά που η Ιταλία εισέβαλε στη χώρα μας. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας επιδεινώθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη στρατιωτική κυβέρνηση (derg). Εν τω μεταξύ, δημεύτηκαν από την κυβέρνηση της ιδιωτικής τους περιουσίας από το κράτος τότε οι περιουσίες των Ελλήνων. Φαίνεται ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να αμφισβητούν το θέμα της κατασχεθείσας περιουσίας. Ωστόσο, ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες είχαν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Αιθιοπία.
Οι Έλληνες αγαπούν πολύ την Αιθιοπία. Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε Έλληνα στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε την αγάπη τους προς την Αιθιοπία. Όταν ρωτούσα για την Αιθιοπία από έναν οδηγό ταξί μέχρι ανώτερους εφοπλιστές, καταλάβαινα ότι είχαν μια ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και αγάπη. Η Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο έθνος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε αυτή την εποχή της κυριαρχίας είναι παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Αιθιοπία, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.
Αρκεί να δούμε τις γνώσεις που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα σήμερα, από τη φυσική μέχρι τη μηχανική, για να καταλάβουμε ότι η σοφία του κόσμου ίσως να μην είχε φτάσει ποτέ στο επίπεδο που βλέπουμε σήμερα, αν ο Θεός δεν την είχε δημιουργήσει.
Το αποτύπωμα των Ελλήνων στον σύγχρονο πολιτισμό της Αιθιοπίας, παρότι δεν παρακολουθήθηκε καλά, αλλά ήταν τεράστιο. Από την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Αντίς Αμπέμπα μέχρι την ίδρυση της Λέσχης του Αγίου Γεωργίου, πριν από την εισβολή της Ιταλίας, τα μέλη της ελληνικής κοινότητας άφησαν το αποτύπωμά τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά ειδικά οι Έλληνες που υπηρέτησαν την Αιθιοπία στο ιατρικό επάγγελμα. Για παράδειγμα, ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασσιέ Α’ στο βιβλίο του “Η ζωή μου και η δράση της Αιθιοπίας” αναφέρει ότι μετά από μια ανατροπή του σκάφους του σε μια βόλτα στη λίμνη, ο κόσμος θα τον είχε θρηνήσει, αν δεν τον είχε σώσει ένας ντόπιος Έλληνας γιατρός και έτσι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτοκράτορας της Αιθιοπίας στην επόμενη ζωή του.
Οι Έλληνες, οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύσουν τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας, έχουν ξεκινήσει ένα μνημείο στην Αθήνα για τη μνήμη της Αιθιοπίας.
Έχω ακούσει ότι οι Έλληνες, που γεννήθηκαν στην Αιθιοπία, δούλεψαν στην Αιθιοπία και έκαναν περιουσία, υπηρέτησαν στην Αιθιοπία σε διάφορα επαγγέλματα. Την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τη διοίκηση του συλλόγου τους στην Αθήνα. Όταν μιλούν για την Αιθιοπία, κλαίνε. Μιλήσαμε για την ιστορική σχέση μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδας και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουν τις ηθικές απόψεις τους, που εκφράζουν τα βαθιά συναισθήματα που προέρχονται από μέσα τους είναι εκπληκτικός. Στη μέση της συζήτησής μας, μιλήσαμε για την Ελληνική Κοινότητα στην Αντίς Αμπέμπα που λειτουργεί για περισσότερα από 113 χρόνια
Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες στην Ελλάδα ετοιμάζονται να στήσουν ένα μνημείο που θα θυμίζει την Αιθιοπία στην Αθήνα στην πλατεία Αβησσυνίας. Αυτό περιλαμβάνει Έλληνες που γνωρίζουν την Αιθιοπία και που έχουν γεννηθεί στην Αιθιοπία. Η πλατεία Αβησσυνίας στην Αθήνα πήρε το όνομά της μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ήταν εκεί όπου ο Ρας Ταφάρι έφερε πολλά ζώα που διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.
Τότε, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ονομάσει την πλατεία Αβησσυνίας. Τώρα οι Έλληνες που γνωρίζουν την Αιθιοπία έχουν αρχίσει να στήνουν ένα μνημείο για να τιμήσουν την ιστορία της φιλίας της Αιθιοπίας και της Ελλάδας στο σημείο, ώστε η ιστορία να μην ξεχαστεί.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας ιδρύθηκε από Έλληνες που μετανάστευσαν πίσω στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της Αιθιοπίας το 1973 και τώρα λειτουργεί με κέντρο την Αθήνα. Η πόλη της Αθήνας, είναι το μέρος όπου μπορείτε να το δείτε.
Το Μνημείο της Αιθιοπίας που θα ανεγερθεί στην Αθήνα
Σήμερα, ανακοίνωσαν την αναβολή της εκδήλωσης στην προηγούμενη αφίσα.
Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης προς την Ελληνική Κοινότητα ΑΑ; Ποια είναι τα τρία ζητήματα που αφορούν την υπόθεση της κυβέρνησης;
Σε νέα έκθεση για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας σχετικά με το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας στην Αντίς Αμπέμπα, στις 13 Οκτωβρίου 2022, αναφέρει:
«Το Υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε ότι είχε δώσει εντολή στο Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς αναγνώριση και χωρίς να πληρώνει τον αναμενόμενο φόρο, να αναγνωριστεί και να φέρει μία από τις τρεις επιλογές που του δόθηκαν.
Έτσι, δόθηκαν εντολές στο σχολείο μέσω της ελληνικής πρεσβείας να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει κοινοτικό σχολείο, διεθνές σχολείο ή επίσημο ιδιωτικό σχολείο και να επιλέξει ένα από αυτά εντός πέντε εβδομάδων και να ανακοινώσει την απόφασή του, αναφέρει το Υπουργείο.
Ακόμα, σε ερώτηση για το πώς το Αγγλικό Τμήμα, στο οποίο φοιτούν κυρίως Αιθίοπες (σσ. και Αφρικανοί) μαθητές, μπορεί να ακολουθήσει το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας απάντησε ότι δεν θα αρνηθεί σε κανέναν, αρκεί να ενδιαφέρεται να μάθει το πρόγραμμα σπουδών της χώρας που θέλει.
Ο διευθυντής, ο οποίος έχει απευθυνθεί στην Έλληνα πρέσβη και του εξήγησε ότι το σχολείο εξακολουθεί να υπάγεται στην ελληνική πρεσβεία, εξήγησε ότι η πρέσβης είχε πει ότι η γλώσσα χωρίζεται σε ελληνική και αγγλική και όχι σε δύο σχολεία.
Ο διευθυντής το λέει αυτό, αλλά μια επιστολή των γονέων των μαθητών δείχνει ότι το σχολείο το απέρριπτε αυτό και δεν είχε ποτέ καμία επαφή με την πρεσβεία.
Ο διευθυντής, ο οποίος είπε ότι ήταν δύσκολο να ελεγχθούν τα διεθνή και κοινοτικά σχολεία ελλείψει ενός νομοθετικού πλαισίου που να έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει τα σχολεία με τη διαδικασία μέχρι τώρα, εξήγησε ότι το Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο έχει τώρα διαταχθεί να λειτουργήσει και με νομική γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι αν αποφασίσουν να γίνουν διεθνές σχολείο, θα πρέπει να φέρουν άδεια επένδυσης, άδεια λειτουργίας επιχείρησης, καθώς και άδεια σπουδών Cambridge.
Παρ’ όλα αυτά, υπενθύμισε ότι το ελληνικό τμήμα του σχολείου λειτουργεί για περισσότερα από 100 χρόνια και το αγγλικό τμήμα για περισσότερα από 25 χρόνια, ανέφερε ένα νέο ερώτημα για το πώς δεν ζητήθηκε αρχικά εμπορική ή επενδυτική άδεια, μετά την απόκτηση άδειας που ονομάστηκε Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο για να εκπαιδεύουν τους δικούς τους πολίτες, ότι η Αιθιοπία και άλλες χώρες δεν γνώριζαν ότι οι μαθητές είχαν δημιουργήσει μια τάξη αγγλικών όπου διδάσκονταν.
Δεν το συνέδεσε, λέγοντας ότι αφού η επιτροπή που είδε το σχολείο, είχε αναφέρει στο Υπουργείο Παιδείας ότι όλα εξελίσσονται με τάξη.»
Τι έκανε το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο την πορεία της δράσης, αλλά και η (σσ. διοίκηση της Ομόσπονδης) περιοχής της Ορόμια για την κατοχή του σχολείου; Ενώ οι λεπτομέρειες της υπόθεσης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, η διαδικασία της αιθιοπικής κυβέρνησης των όρων του κοινοτικού σχολείου είναι γεμάτη λάθη. Αυτά είναι:
Οι ενέργειες που έγιναν από το (σσ Αιθιοπικό) Υπουργείο Παιδείας είναι βαθιά λυπηρές. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος χειρισμού της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών έχει εγείρει ένα σοβαρό ερώτημα εδώ.
Η κυβέρνηση της χώρας δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για την εφαρμογή των κανόνων της:
- Ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών που θα έπρεπε να διασφαλίσει ότι κάθε ζήτημα που αφορά ξένους υπηκόους και το ίδρυμα θα πρέπει πρώτα να καθοδηγείται και να παρακολουθείται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνομιλίες με τους Έλληνες αφορούν το διεθνές δίκαιο και οι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο βρίσκονται στο Υπουργείο Εξωτερικών και όχι στο Υπουργείο Παιδείας.
- Η υπόθεση του σχολείου έπρεπε να αποφευχθεί προσεκτικά από το να βλάψει τις ελληνοαιθιοπικές σχέσεις
- Στο πλαίσιο του θέματος, θα έπρεπε να γίνει διαβούλευση με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της καταγγελίας του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας για το θέμα κατά του Ελληνικού Κοινοτικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ:
Το Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο στο Our Memories του EBS (ΒΙΝΤΕΟ):
https://www.youtube.com/watch?v=Yskp7mUJovU&t=2s