ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΘΙΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΤΕΚΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΑ
REACTIONS OF ETHIOPIAN CITIZENS IN GREECE CONCERNING THE ISSUES OF THE GREEK COMMUNITY OF AA
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των φίλων μας Αιθιόπων στην Ελλάδα σχετικά με τα τεκμαινόμενα της Ελληνικής Κοινότητας ΑΑ.
Various are the reactions of our Ethiopian Friends in Greece concerning the issues of the Greek Community of AA
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ / A SHORT REVIEW OF THE RELATIONS OF ETHIOPIA AND GREECE IN THE LAST 100 YEARS
Απόσπασμα ανάρτησης του Δρ. Mekonnen Dubale Negash, Διευθυντή στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου /Excerpts from a post by Dr. Mekonnen Dubale Negash Director in the Helena Venizelou Hospital of Athens
Το 1917 άνοιξε το Ελληνικό προξενείο στην Αιθιοπία. Το 1926 άνοιξε το δημοτικό σχολείο Μπολολάκου στην Dire Dawa. 1930 η εκκλησία της Αγίας Τριάδας ιδρύθηκε στην Dire Dawa.
Το 1935 το γραφείο του Ελληνικού προξενείου έγινε σε πρεσβεία.
Το 1947 ιδρύθηκε το ελληνικό κοινοτικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα.
Το 1950 υπογράφηκε εκπαιδευτικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας.
Το 1953, για πρώτη φορά πολλοί Αιθίοπες φοιτητές στάλθηκαν στην Ελλάδα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με υποτροφία.
Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες Αιθίοπες ήρθαν στην Ελλάδα από την εποχή της Αυτοκράτειρας Zawditu. Ανάμεσά τους επτά χιλιάδες φοιτητές σπούδασαν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επί του παρόντος, τριάντα δύο άτομα που αποφοίτησαν από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται σε διαφορετικές υπηρεσίες ανάλογα με το επάγγελμά τους.
Ιούνιος 2023: Από τις εφημερίδες: «Η Ελληνίδα πρέσβης στην Αιθιοπία έχει εκδιωχθεί από το ελληνικό κοινοτικό σχολείο. Εξ αιτίας αυτού το Ελληνικό Υπουργείο καταδίκασε αυτή τη πράξη και ζήτησε εξηγήσεις»
Όταν ακούω και βλέπω αυτό συγκρίνω την υποδοχή του Αιθίοπα αντιβασιλέα Teferi Mekonen όταν ήρθε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, σκέφτομαι τη σχέση μας που κράτησε πάνω από 1.500 χρόνια, ντρέπομαι για αυτήν την κατάσταση.
Ντρέπομαι τόσο πολύ γι’ αυτό!
Ένιωσα μεγάλο παράπονο.
Στο όνομα της Αιθιοπίας, ζητώ από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να βρει λύση για το πρόβλημα.
Δρ. Mekonnen Dubale Negash
Ιατρικός διευθυντής στο νοσοκομείο Έλενα Βενεζέλου
(δημοσιεύτηκε στο Κοντά Σας 138 – σελ. 9)
(Η επιστολή του Δρ.Μακόννεν Νεγκάς, που απευθύνεται μεταξύ άλλων στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας της Αιθιοπίας).
=======================================
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΙΘΙΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Προς το
Υπουργείο Εξωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας
Αντίς Αμπέμπα – Αιθιοπία
Υπόθεση: Το ζήτημα του ελληνικού κοινοτικού σχολείου στην Αντίς Αμπέμπα
Όπως προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στο παραπάνω θέμα, εμείς, που ζούμε στην Ελλάδα, είμαστε Αιθίοπες ορθόδοξοι πιστοί ως Αιθίοπες, ζούσαμε σε έναν κόσμο διωγμών, όταν είχαμε χάσει τον τόπο λατρείας μας και αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το κτίριο της Εκκλησία μας. Ωστόσο, ήμασταν σε θέση να εκπληρώσουμε τη λατρεία μας έχοντας αγοράσει ένα μεγάλο μοναστήρι άνω των 6.000 τετραγωνικών μέτρων
Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, είμαστε ελεύθεροι να παντρευτούμε και να ζήσουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αυτή την ευκαιρία μπορέσαμε να την ασκήσουμε για πολλούς από τους πιστούς μας μέσω της απόφασής μας, κάτι που μπορούσαμε να αντέξουμε υπέρ της χώρας μας και του λαού μας.
Δεν κρατήσαμε τα χέρια μας δεμένα, όταν οι Έλληνες που ζούσαν στην Αιθιοπία, επηρεάζονται από τις αποφάσεις των ηγετών μας στην Αιθιοπία. Ένα θέμα που απασχολεί τους Έλληνες της Αιθιοπίας.
Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν έναν ανώτερο ρόλο στη διασφάλιση της διατήρησης των σχέσεών τους. Για την οποία σχέση, είμαστε γεμάτοι με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη.
(Οι Έλληνες της Αιθιοπίας) λόγω της αξιοπρέπειάς τους για την Αιθιοπία και τους Αιθίοπες, φροντίζουν την λεγόμενη πλατεία Αβησσυνίας, που πήρε το όνομά της προς τιμήν των προσφορών και της επίσκεψης του τελευταίου μας αυτοκράτορα. Οι Έλληνες της Αιθιοπίας έδειξαν την αγάπη τους προς την Αιθιοπία, οργανώνοντας δραστηριότητες, ώστε η πλατεία να μην ξεχαστεί ελλείψει ενδιαφέροντος.
Πρόσφατα, ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας της Αιθιοπίας κατέλαβε το Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα.
Για να μην βάλουμε ένα μελανό σημείο στις σχέσεις των δύο αρχαίων αδελφών χωρών, ειδικά στην Αιθιοπία και καθώς τα εξωτερικά θέματα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους Αιθίοπες παρακαλούμε να μην ραγίσουμε τις καρδιές των Ελλήνων που έχουν μεγάλη αγάπη για τη χώρα μας.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς το θέμα αφορά ξένους υπηκόους. Για να πάρουμε μια μόνιμη απόφαση για τις σχέσεις των δύο χωρών
Ζητάμε με σεβασμό να το λάβετε υπόψη σας.
“Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για όλη τη συνεργασία που γίνεται γι’ αυτούς”.
“Με πνευματικούς χαιρετισμούς”
Αντίγραφο:
- Πρεσβεία της Αιθιοπίας στη Ρώμη
- Διοίκηση της Συνόδου
- Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας, Αθήνα
(ανεπίσημη μετάφραση)
=======================================
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ “Η ΧΑΡΗ”
ΑΙΘΙΟΠΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ «Η ΧΑΡΗ»
Προς το
Υπουργείο Εξωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας
Αντίς Αμπέμπα
Θέμα: Τα Ελληνικά Κοινοτικά Σχολεία στην Αδδίς Αμπέμπα
Εμείς οι Αιθίοπες Ευαγγελικής πίστης που ζούμε στην Ελλάδα και οι οποίοι βρεθήκαμε σ’ αυτή τη χώρα εξ αιτίας των διωγμών από το προηγούμενο (σσ. στρατιωτικό) καθεστώς, με τη βοήθεια του Θεού μπορέσαμε ελεύθερα να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Έχοντας αποκτήσει νομική υπόσταση μπορέσαμε να λειτουργήσουμε και να αποκτήσουμε ιδιόκτητο χώρο για την ενάσκηση ελεύθερα της θρησκευτικής μας λατρείας. Αυτή η τύχη που μας βρήκε ωφέλησε εμάς που ζούμε εδώ, αλλά και εκατοντάδες που διέρχονται από αυτή τη χώρα σε αναζήτηση αλλού χώρας διαμονής.
Πολλές φορές όταν η πατρίδα μας χρειάστηκε διοργανώσαμε εράνους. Οι Έλληνες που έζησαν στην Αιθιοπία και ο Σύλλογος τους ήταν πάντα κοντά μας και έχουν εκφράσει την αγάπη τους για τις δύο πατρίδες.
Όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι μπορεί να αλλάξει η ονομασία της «Πλατείας Αβησσυνίας», που ονομάστηκε έτσι την εποχή του πρώην αυτοκράτορα, πήραν μέτρα για να μη συμβεί αυτό και σε συνεννόηση (σσ. με το Δήμο Αθηναίων) εργάζονται μαζί μας για να στηθεί μνημείο προς τιμή των δύο φιλικών λαών μας.
Τώρα με όσα συμβαίνουν στην Αιθιοπία μετά από τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα Ελληνικά Κοινοτικά Σχολεία στην Αντίς Αμπέμπα μπορεί να αφήσει ένα μαύρο στίγμα στις σχέσεις των δύο αδελφών λαών, και έχει προκαλέσει πόνο στους Έλληνες που έζησαν ή ζουν στην Αιθιοπία. Απευθύνουμε έκκληση να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα.
Επειδή το Αιθιοπικό Υπουργείο Εξωτερικών ασχολείται με τα θέματα των ξένων υπηκόων, θα πρέπει μαζί με το Υπουργείο Παιδείας να ενεργήσουν να φύγει το μαύρο στίγμα και να συνεννοηθούν οι δύο αδελφές χώρες με όλες τις δυνάμεις τους για να επικρατήσει τώρα και για πάντα πνεύμα φιλίας. Σας απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας προκαταβολικά για τις συμφωνίες που θα καταλήξετε.
Κοινοποίηση:
- Πρόεδρο της Αιθιοπικής Δημοκρατίας
- Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών
- Αιθιοπική Πρεσβεία, Ρώμη
- Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας
(ανεπίσημη μετάφραση)
===============================
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας (Σ.Ε.Α.) τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία με τις οργανώσεις της Αιθιοπικής Κοινότητας στην Ελλάδα, και να μην διαταραχτούν οι φιλικές σχέσεις και τα αισθήματα απέναντι τους και την Αιθιοπία που τρέφει η παροικία των πρώην Ελλήνων ομογενών της Αιθιοπίας, στην Ελλάδα και αλλού, σε αντίθεση με την εκβιαστική πρακτική που ακολουθεί ο κ. Υπουργός Παιδείας της Αιθιοπίας.
The Association of Greeks of Ethiopia (S.E.A.) stresses that the uninterrupted cooperation with the Ethiopian Community organizations in Greece must continue, and that the friendly relations and feelings towards them and Ethiopia nurtured by the expatriate former Greek community of Ethiopia in Greece or elsewhere should not be disturbed, contrary to the current situation towards the HGCA by the Ethiopian Minister of Education.