Διάλεξη του αρχιτέκτονα Νίκου Τσινικά με θέμα:
«Φύση και Αρχιτεκτονική» με ενημέρωση
για «Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής»
Presentation by Architect Nikos Tsinikas on:
“Nature and Architecture” and
“The Great Green Wall Initiative of Africa”
Διοργανώθηκε τον Ιούνιο 2022 διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νίκου Τσινίκα. Ο Ν. Τσινίκας μεγάλωσε στην Αιθιοπία. Η διάλεξη είχε 2 ενότητες θεμάτων:
Πρωτοβουλία για τον Μεγάλο Πράσινο Τοίχο της Αφρικής (G.G.W.I. Great Green Wall Initiative)
Ο μεγάλος ‘πράσινος τοίχος’ ξεκινάει από τη Σενεγάλη και καταλήγει στο Τζιμπουτί. Οι άλλες εννέα χώρες που διασχίζει στην περιοχή Σαχέλ, Νότια της Σαχάρας, είναι η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουργκίνα Φάσο, η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Σουδάν, η Ερυθραία και η Αιθιοπία. Συνολική διαδρομή 8000 χλμ. με πλάτος 16 χιλ. Ο στόχος του έργου είναι να καταπολεμήσει την υποβάθμιση της γης, την ερημοποίηση και την ξηρασία. Η έρημος έχει επεκταθεί κατά 10% τα τελευταία 100 χρόνια. Θα φυτευτούν δένδρα, φυτά, θα αυξηθεί η βλάστηση, θα δημιουργηθούν λιβάδια, θα παραχθεί τροφή, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα προωθηθεί η ειρήνη. Η αφρικανική ήπειρος θα αποτελέσει παράδειγμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αλλάζοντας την ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Το έργο προτάθηκε το 2007 από την Αφρικανική ‘Ένωση και χρηματοδοτήθηκε από τη Διεθνή Τράπεζα. Σήμερα, οι χώρες του ‘πράσινου τοίχου’ έχουν αυξηθεί στις 21!Ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχουν δημιουργηθεί 100 εκατομμύρια εκτάρια πράσινης γης.
Φύση & Αρχιτεκτονική – Δομή, Λειτουργία & Αισθητική στη Φύση
Η κεντρική ιδέα της παρουσίασης είναι μια λεπτομερής ‘οπτική’ της φύσης ως πηγή έμπνευσης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού& αρχιτεκτονικής τεχνολογίας.
Η κατανομή των φορτίων σε δομικά στοιχεία, όπως δοκοί, καμάρες, θόλοι, ενεργεί ακριβώς όπως στα οστά, σταδέντρα, στουςιστούς κ.ά.
Για να ενισχυθείη αντοχή των αρχιτεκτονικών δομών, εξετάζεται πώς δημιουργούνται οι συνδέσεις συναρμολόγησης, οι αντικραδασμικοί μηχανισμοί, οι πτυχώσεις, οι νευρώσεις, οι ειδικές διατομές προφίλ, οι σύμμεικτες κατασκευές, τα πολύκλωνα καλώδια και οι πολυστρωματικές δομές σε διάφορους ζωντανούς οργανισμούς.
Τα περισσότερα αρχέτυπα εργαλεία και οι μηχανισμοί που κατασκεύασε ο άνθρωπος βρίσκονται στη φύση όπως το σφυρί, το πριόνι, το σουβλί, το χωνί κ.ά.
Η έκφραση ‘η μορφή ακουλουθεί τη λειτουργία’, (formfollowsfunction) που χρησιμοποιούμε στην αρχιτεκτονική είναι άρρητα συνδεδεμένη με την ζωολογία και εννοεί ότι κάθε ζωντανός οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί στο περιβάλλον για να επιβιώσει.
Η διάλεξη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση από παραδείγματα λειτουργιών φύσης και αρχιτεκτονικής όπως το καμουφλάζ (stealth), τα μοτίβαvoronoi, οι εξωσκελετοί, και οι κατασκευές ‘οστών’, τα διαφανή ζωντανά πλάσματα του βυθού, οι αρχιτέκτονες της φύσης και διάφοροι μικροοργανισμοί.